Skip navigation.
Home

Велошествие в подлез!

На 19 май (събота) е датата, на която ще се проведе 15-тото издание на най-голямото традиционно велошествие в страната. Всяка година през месец май на Световния ден за ходене на работа с велосипед (19 май тази година), Сдружение “Велоеволюция” организира най-масовото велошествие в България. На него хиляди хора в различна възраст, пол и социално положение се събират заедно и карат по улиците на града.


Тази година „Постоянната комисия по транспорт , организация и безопасност на движението” към Столична Община забрани велосипедистите да преминат спокойно столичните булвеварди и промени планувания маршрут от 6 километра, на 1800 метра по тротоари, алеи и подлези, като на места широчината за преминаване е под 1,5 метра, със изключително неадекватно, опасно и некомфортно преминаване на кръстовища и други пътни възли.

Сдружение „Велоеволюция“ подробно посочи и обоснова пред Столична Община всички рискове, произтичащи от преминаването на голям брой велосипедисти по велоалеята и през подлеза. При така взетото решение се очаква затруднено преминаване и негативни реакции на велосипедистите.
Приканваме всички активни граждани и велосипедисти да се включат във велошествието, да подкрепят позицията ни като поискат адекватни транспортни решения за най-здравословното, екологично и устойчиво транспортно средство в света.
Каним всички медии да отразят как стотици велосипедисти от всякаква възраст, пол и социален статус, биват принудени да бутат и носят колелата си по стълби, през подлез, който няма нужните съоръжения за гладко преминаване на велосипедисти.
Разрешения маршрут от комисията е: Паметник на Съветската Армия – велоалеята по бул. Евлоги Георгиев – подлеза зад НДК – моста на влюбените – пл. България.
Мероприятието ще се проведе м/у 18:00 и 20:30 ч. на 19 май 2012 г.

Официалната позиция на Сдружение “Велоеволюция”:
Майското велошествие в чест на Деня за ходене на работа с колело и Деня за ходене на училище с колело е събитие, което се провежда за 15-та поредна година! Тази инициатива през годините се поема от различни граждански и неправителствени организации, като в последните 5 години, за организацията се грижи Сдружение “Велоеволюция”. Именно през последните години велошествието придоби масов характер и се наложи като най-голямото и значимо събитие в началото на велосипедния сезон в София. На него ежегодно се включват хиляди велосипедисти. През 2009 г. на първото символично преброяване на велосипедистите се събраха над 3500 колоездачи и ясно се видя нуждата от пространство за този екологичен транспорт.
3 години по-късно, на 2-рото символично преброяване на велосипедистите не бе позволено да проведем събитието по подобаващ начин и бяхме принудени да приемем решението на „Постоянната комисия по транспорт , организация и безопасност на движението” към Столична Община да проведем по велошествието по над 3 пъти по-кратък маршрут, по над 10 пъти по-тесни места за преминаване и по стълби, пешеходни светофари, подлези и необезопасени рампи, вместо през добре координирано сътрудничество със СДВР с поетапно преминаване на шествието при кръстовища, както през предходните години. Официалното становище на Общината е, че шествието трябва да премине по алеята на Евлоги Георгиев, включително през подлеза на НДК и Моста на влюбените.
След години сътрудничество между Столична Община и Сдружение “Велоеволюция”, настоящото събитие е помрачено от неадекватните мерки за популяризиране и стимулиране на велосипедния транспорт, като устойчив, здравословен и екологичен транспорт, влияещ положително на трафика в града!
Ние от Сдружение “Велоеволюция” смятаме за недопустимо велосипедният трафик да се насочва през подлези и комуникационни възли, които нямат нужните съоръжения за безопасно и безпрепятствено преминаване, а камо ли най-голямото велошествие да мине през такива места.
Сдружение “Велоеволюция” не веднъж констатира, че велоалеята е непригодна, както за шествието, така и като цялостно решение на комуникацията в частта при НДК. Въпреки това Сдружението взе решение да проведе събитието като провокира велосипедистите в столицата да протестират срешу подобни решения, които са в ущърб на велосипедното движение и не разрешават проблемите на велосипедистите. Сдружението е наясно, че това е една от първите алеи в столицата с признати грешки в изпълнението й и поради това тя няма добри технически характеристики. Сдружението подкрепя и приветства усилията на Столична Община за разширяването на велосипедната инфраструктура в града, но не одобрява компромисите с качеството и безопасността на велоалеите при определени технически решения.
“Велоеволюция” настоява за цялостни и комплексни решения в политиката на Столична Община, които включват не само адекватна и безопасна велосипедна инфраструктура, но и силна комуникационна политика, интегриране на велосипедния транспорт с останалите видове транспорт, както и за контрол и повишаване на безопасността на пътя.

Лице за контакти:

Георги Алексиев
Моб. +359 885 129 785
e-mail: georgialexiev@velobg.org