Skip navigation.
Home

Кариерно развитие

"Стратегическо ползване на Интернет за Кариерно развитие на младите хора в БГ"


I. Кратко определение (какво е Кариерно развитие)
Ако досега повечето години от живота ви са преминали в УЧЕНЕ, помислете за това:

1/3 от живота на човек преминава в РАБОТА!

През последните години все повече се говори за Кариера, вместо за работа. Като понятие, кариерата обхваща съвкупността от дейности и израстването на човек в професионалната област. Когато казваме, че някой има добра кариера, обикновено имаме предвид, че се развива успешно в професионалната сфера и че работата му носи удовлетворение.
Кариерното развитие включва целия път на човек – от детска възраст, когато избира бъдещата си професия, през периода на образование, когато младият човек се подготвя за активен професионален живот; периода на зрялост, когато хората са в най-силния период на своята кариера – до времето след пенсиониране, когато все още голям брой хора продължават да водят активен живот, свързан с работа.
И тъй като хората прекарват все повече време на работното място, е необходимо да бъдат в крак с новостите, да бъдат добре информирани, да овладяват нови умения. Затова е все по-важно т.нар. „учене през целия живот” – т.е. хората да продължават да се обучават и след като излязат от училище и университета. Това ще им помогне да се задържат и да се развиват на своите работни позиции, при силната конкуренция на младите, знаещи и напористи кандидати.


II. Нещо любопитно:

Светът около нас непрекъснато се променя и развива. По този начин непрекъснато възникват нови занимания и професии на хората. Сред изобретенията, променили света са огънят, колелото, хартията, сметалото, копчето, компасът, шевната машина, радиото, двигателят с вътрешно горене.
Само през 20 век са открити прахосмукачката, телевизорът, сутиенът, химикалката, роботът, мобилният телефон, кредитната карта, лазерът, компютърът и видеокамерата.
По времето, когато са се родили вашите родители – през 1969 – се е родило и едно от най-важните съвременни явления – Интернет. В началото потребителите на Интернет са били едва четири. 10 години по-късно броят им се увеличава на 50 000, а днес в Мрежата са над 1 200 000 000 души или почти 20% от населението на Земята.
Сред новите професии на 21 век са: радиохирурзи, еко-инженери, уеб-репортери и т.н.
След десет години в света ще има общо около 400 професии, които все още не съществуват.


III. Непознати думички:

Internet – ако с Интернет сте на „Вие”, шансовете ви да си намерите хубава и интересна работа, и да сте „в час”, рязко намаляват. В последно време Интернет е основен източник на информация за хората, които търсят работа – чрез много на брой сайтове с обяви за работни места и стажове (и в България, и по света), съвети в помощ на кандидатите, информация за нивата на заплащане и т.н. Комуникацията с работодателите е основно през интернет – документите за кандидатстване се изпращат по електронната поща, както и поканите за интервю. Много фирми публикуват свободните позиции на своите сайтове, имат формуляри за он-лайн кандидатстване, както и предлагат гъвкава заетост, включваща работа през глобалната мрежа. Така че за всеки млад човек е много важно да ползва свободно компютър и Интернет.

Пазар на труда – пазар като всеки друг, но на него се търсят и предлагат умения, опит, знания, идеи, труд. Съществуват много професии и занимания, различни места, на които човек може да работи – фирми, предприятия, организации, институции. През различните години, в зависимост от развитието на икономиката на страната, нуждите на фирмите от работна ръка с различни умения, както и от броя квалифицирани специалисти, които могат да бъдат намерени, цената, която работодателите са готови да платят за различни кадри, варира. Например – ако днес всяка по-голяма фирма има нужда от опитни компютърни специалисти, а броят на тези от тях, които в момента търсят работа, е малък – фирмите са готови да предложат по-високи заплати, за да наемат и задържат такива хора.

Портфолио – папка с документи, представяни от вас на работодателите, пред които кандидатствате. Най-често портфолиото съдържа: автобиография, мотивационно писмо, дипломи и сертификати, препоръки, професионални постижения и възможности на кандидатстващия за работа. Събрани в обща папка, оформени пригледно в няколко секции, те от една страна помагат на кандидата сам да организира документите си без да пропусне нещо важно, така и на работодателя – да получи комплексно и в повечето случаи много положително впечатление за него.

CV (от лат. Curriculum Vitae – описание на живота) / Резюме /
Автобиография – основен документ за кандидатстване за работа. Автобиографията представя стегнато и обективно факти – опит, знания, умения – които доказват, че отговаряте на изискванията на работодателя за дадена позиция. Автобиографията е вашата визитна картичка – тя създава първите впечатления на работодателите за вас, затова е важно да бъде внимателно обмислена, грамотно написана и пригледно оформена. Основните елементи, които съдържа CV-то, са: лични данни (имена, контакти), професионален опит, образование и обучения, умения в съответната сфера; като може да се включат и интереси, ако имат отношение към позицията, за която кандидатствате. Има различни варианти за графично и съдържателно оформяне на автобиографията, сред които за начало ви препоръчваме да се придържате към Европейския формат (http://www.hrdc.bg/sites/www.youthbg.net/files/public/Transversal/Euroguidance/Documents/CV-BG.doc), който е подробен и ясно структуриран.

Cover Letter/ Мотивационно писмо
– Все по-често се изисква от кандидатите за работа да представят и писмо, в което накратко да опишат защо искат да вършат точно това в точно тази компания. Целта на писмото е да убеди работодателя, че именно вие сте подходящият кандидат. Често именно то е решаващо при избора кoй кандидат да бъде поканен на интервю. В мотивационното писмо по творчески начин, подобно на кратък рекламен клип, можете да свържете своите качества с изискванията, описани в обявата.
Интервю (за работа) – среща на работодател с кандидат за работа или стаж, на която и двете страни взаимно се проучват, преценяват, задават въпроси и изграждат впечатления едни за други. Важно е да добре подготвени, бъдете ведри, спретнати и активни – задавайте въпроси и се дръжте вежливо, отговаряйте кратко и ясно. Не забравяйте, че и вие избирате!

IV. Най-важното в няколко стъпки:
1.Помислете кои са най-ценните ви качества и умения и какъв опит имате досега? НЯМАТЕ ОПИТ И УМЕНИЯ? Хм, да помислим... Ако сте: организирали парти, писали сценарий за празника на училището, събрали пари за ремонта на блока; ако можете: да свирите и имате своя банда, да измисляте вицове, реклами и всякакви истории, да готвите добре (според повечето хора) или да правите коктейли, да разнасяте пълни чаши по стълбите без да счупите нито една; или: познавате всички геймърски продукти, забивате най-добрите кошове в гимназията, поправяте всички електроуреди вкъщи, имате личен блог, правите прически на всичките си приятелки, рисувате красиво, познавате на пръсти всички планини, имате идея как да подобрите софтуера на пералнята или правите DJ сетове на всички купони.... (в съвкупност или поотделно) - ЗНАЧИ ИМАТЕ!

2.Направете списък с нещата, които можете и искате да правите. От кои бихте се отказали? С кои бихте се примирили, ако не се получи? С кои не искате да направите компромис?

3.Прегледайте обявите за работа – помислете коя работа ви допадна и защо? Ако засега ви се струва безнадеждна, какво ви липсва? Набавете го! Проучете и се посъветвайте с някой опитен човек (ако наблизо има кариерен консултант – още по-добре!): какво образование и опит са ви нужни за това, къде се учи, как се кандидатства, какво ще стане след като завършите, колко време ще ви е нужно да си намерите работа, какво е заплащането и търсенето на млади специалисти, къде може да се реализирате, какви умения е нужно допълнително да усвоите? Накратко – има ли хляб в тази работа?

4.Учете чужди езици и усъвършенствайте компютърните си умения.

5.Намерете си работа или стаж поне за ваканцията – освен заплащането, всяка работа носи безценен опит.
Например: работата в кафене създава полезни навици за управление на времето, отговорност, отчетност, работа с пари,, изгражда умения за обслужване на клиенти, решаване и предотвратяване на конфликтни ситуации, екипност, подобрява комуникативните умения, както и физическата координация.

6.Срещнете се с кариерен консултант – той ще ви помогне да се ориентирате в света на професиите, да изберете подходяща сфера на реализация или образование. В много училища в страната педагогическите съветници са преминали специализирано обучение за кариерни консултанти и могат да ви помогнат:)

7.Съставете автобиография и я актуализирайте редовно. Започнете сега:)

V. Конкретна история, пример:
Това е една истинска история на един човек, който е мечтаел да стане президент и чийто живот е пълен с провали:
на 21 г. се проваля в бизнеса;
на 22 г. губи в изборите за законодателните органи;
на 24 г. отново се проваля в бизнеса;
на 26 г. преодолява смъртта на любимата си;
на 27 г. преживява нервно разстройство;
на 34 г. губи в надпреварата за член на Конгреса;
на 36 г. отново губи в надпреварата за член на Конгреса;
на 45 г. губи в изборите за сенатор;
на 47 г. се проваля при усилието си да стане вицепрезидент;
на 49 г. губи в изборите за сенатор;
на 52 г. е избран за президент на САЩ.
Името на този човек е Ейбрахам Линкълн.

Ако вашата мечта е да бъдете астронавти, специалисти по нанотехнологии, водещи дизайнери или музикални идоли – не се отказвайте от нея!

VI. Ценни линкове:

www.kakvidastanem.bg - сайт за избора на кариера. Тук ще намерите информация за пазара на труда, професиите, специалностите и университетите. Сайтът съдържа статии и полезни съвети за избора на професия, възможностите за продължаване на образованието, кандидатстването за стаж/ работа, както и с различни инициативи за кариерно развитие.

www.staj.bg – сайт за търсене и предлагане на стажове в България. Ако сте студенти, тук ще намерите свободни стажантски места и информация за фирмите, които ги разкриват. Можете да търсите стажантски позиции по различни критерии, да създадете автобиографии, с които директно да кандидатствате по обявите, както и да ги направите достъпни за четене от работодателите. Също така – библиотека, пълна с полезна информация и материали!

www.jobtiger.bg – обяви за работа, много полезни съвети и информация, функции, инициативи – сред които Форум Кариери: всяка пролет работодатели представят позиции за млади хора на изложения в големите градове в страната. Проучете!

http://careercenters.staj.bg – кои са и къде са университетските кариерни центрове, какви услуги предлагат и как да се свържете с тях

www.ErasmusHouse.eu
– ако се интересувате как да прекарате 1 семестър в европейски университет или да проведете практика в европейска компания, вижте тук.


VII. Весела история:
Ето една уникална автобиография, която не ви съветваме да използвате като модел:


И в заключение – няколко ценни мисли:

„Най-добрият съвет за кариерата към младите е: разбери какво най-много обичаш да правиш и намери някого, който да ти плаща, за да го правиш.”
Катрин Уайтхорн

„Избери си работа, която обичаш, и повече няма да се наложи да работиш нито един ден.”
Конфуций

„Повечето хора пропускат възможността, защото е облечена в гащиризон и изглежда като работа.”
Томас Алва Едисон

„Титаник е построен от професионалисти, а Ноевият ковчег от аматьори.”

„Всяка сутрин ставам и преглеждам във „Форбс” списъка на най-богатите хора в Америка. Ако ме няма там, отивам на работа.”
Робърт Орбън