Skip navigation.
Home

Гора на Бъдещето: празничен уикенд

Къде: близо до гр. Елхово. Кога: от 17:00 на 18 март 2011 г. до 19:00 на 20 март. Присъединете се към нас тази пролет, за уикендите по пермакултурно обучение, работа със земята, музикални веселби сред природата докато, заедно копаем, садим, мулчираме нашата бъдеща гора. Когато дойдохме тук преди 5 години това беше изоставена земя(пасище за крави и кози), страдаща силно от липсата на дървета и постоянното изяждане на растителността от козите, водеше до намаляващо биоразнообразие, ерозия и засушаване.
Саденето на дърветата отначало не бе особено успешно поради липсата на опит силните ветрове, глинестата почва и агресивната трева. С течение на времето придобихме опит и започнахме да използваме много пермакултурни практики, опит от горските разсадници и други източници и понастоящем има радващ брой прихванати горски и овощни дървета.
Въпреки че дърветата растат бавно, те имат драматично важна роля за нашето бъдеще. Те възстановяват почвената структура, възвръщат подпочвената вода т.е действат като естествени помпи за вода, произвеждат кислород, формират хумус(особено дъбовите гори), чрез листопада, възвръщат устойчивостта и разнообразието на екосистемите.
С достатъчно проекти като този, малките дървета ще формират солидна основа за доброто бъдеще на екосистемите на Земята и хората като цяло.

Програма: http://www.facebook.com/event.php?eid=181220925252753

Ние Ви каним да дойдете в петък вечерта за да се запознаем и споделим вкусна храна.
В събота сутринта ще започнем с въвеждащ разговор на тема стратегии за садене на горски дървета в комбинация с овощки и зеленчуци от опита на Сеп Холцер и Гринпиис и нашия опит в използването им.
Следва разходка из мястото и разделяне на групи за садене на нови дървета, окопаване на миналогодишни и мулчиране за запазване на влагата и даване на предимство пред агресивната трева. Вечерта ще поговорим за нашия опит в използването на коня в ежедневието ни и строежа на къщи от Коб и Сламени бали. Ще представим накратко някой бъдещи проекти за които също ще организираме съботно неделни уоркшопи.
В неделя ще продължим с дейностите по окопаване мучиране и садене на нови дървета.
Вечерта ще Ви запознаем с някой бъдещи проекти като търсенето и ползването на водоизточници, и използването на семетопките като ефикасен метод за посяване.
Като завършек на уикенда голям танц за викане на дъжд, за да повикаме водните духове на помощ за поливане на гората и да се повеселим заедно.

- Всеки който желае може да дойде по-рано или да остане още време за да помогне за многото проекти които се случват тук.
- Ние осигуряваме настаняване в прости Коб и сламени къщи, при по-топло време е възможно да се спи на палатки, а също така има и в близост до нас хижа, която обаче е срещу заплащане
- Осигуряваме също вода за пиене и миене, компостни външни тоалетни, веганска храна, място за обмен на идеи и много положителна енергия.
- Молим Ви да се съобразявате с енергията на това място и да не носите със себе си алкохол, цигари, месо или други наркотици тук... но сте добре дошли да донесете със себе си вашите идеи, музикални инструменти и новите си песни...:)
- Също молим да си донесете: Много добри спални чували, шалтета, челници за светлина, работни ръкавици, гумени ботуши или работни обувки, работни дрехи които няма да ви яд да накаляте, Ако имате : мотики, прави лопати, вили, гребла

Всичко това е една чудесна възможност да се повеселим, да научим по нещо едни от други, и да поработим със Земята в добра компания.