Skip navigation.
Home

Станете част от най-големия урок на Гинес - 23 април 2008

Ученици - това е Вашият глас! Може да не е най-високата, най-дългата или най-бързата, но Глобалната Кампания за Образование със сигурност ще е ГОЛЯМА, толкова голяма, че ше счупи световните рекорди на Гинес.

От 9 часа сутринта на 23 Април 2008г. стотици хиляди училища в над 120 държави ще проведат един и същ урок по едно и също време. Целта е по този начин да счупят рекордите на всички времена за най-голям урок.

Тази година кампанията протича под мотото "Политици! Върнете се на учебната скамейка"

Урокът ще е на тема "Качествено образование". Надяваме се, че децата и учителите ще представят на политиците и обществениците защо е нужно качество в училищната система. Този Урок ще се случи едниствено и само през седмицата на Глобалната Кампания за Образование.

Всяко училище или организация може да формулира свое послание или призив към управляващите, не забравяйте да накарате лидерите да поемат обещания и да ги изпълняват.

Изпратете своето послание до местните властни, областната управа или държавните институции, настоявайте за Вашите права за качествено образование.

За да разгласите Вашата позиция, покането политик или лидер да вземат участие в Големия Урок. Призовете медийте да отразят Вашето мероприятие по време на Глобалната седмица и в кулминационния момент на счупване на рекорда на Гинес за Най-голям урок.

Ако ни подкрепите, ще сте част от всички съпричастни на проблемите на образованието, ще докажете, че не сте безчувствени и ще покажете как искате да се ангажирате с проблемите на образованието по цял свят.

Всяко едно дете има право да ходи на училище, а българските политици могат да повлият, както върху живота на децата у нас, така и да помогнат на връстниците им в Азия, Африка, Америка и Европа. Достатъчно е да поемат задължението за приемане на закони и програми, които ще помогнат на 12 милиона деца да се върнат на учебнатата скамейка.

Глобалната Седмица е инициатива на Global Action Campaign (www.campaignforeducation.org)от Южна Африка, която организира международната кампания за повишаване качеството на образованието и за намаляване броя на изключванията от училище. Координатор на кампанията в България е Асоциация Лумена.

С това писмо Ви призоваваме да подкрепите образованието и права за добра училищна среда. По този начин ще сте сред първите в България, които се включват в подобна международна кампания, и ще сте част от историческия момент за преодоляване на рекорда на Гинес за най-голям учебен урок.

Всяко училище или младежка/образователна организация могат да вземам участие в кампанията по следните начини:

Да постави логото на кампанията на училищната уеб-страница
Да пуснат електронен уебфорум за образованието
Да събират данни за състоянието на образованието, броя на децата, които не ходят на училище и причините за това

Най-важното е да формулирате свое послание под каквато и да е форма, но да изразява идеята на кампанията за образование.

Не забравяйте, че Вашето послание трябва да стигне до хората, които могат да променят ситуацията в образователната система, тези които пишат законите и вземат решения за финансовите помощи за училищата и качествената образователна система.

Каква ще е целта на Глобалната Седмица от 21 до 27 април 2008 г.?
Да се организират максимален брой мероприятия, хепънинг и събития, на които да бъдат поканени политици или влиятелни личност, които могат да обещаят, че ще работят, за да подобрят образованието у нас и по цял свят.

Да се привлече вниманието на медиите, които могат да ни помогнат да разгласим нашето послание до все повече и повече хора.

Как може да се включите в кампанията?

Регистрирайте се на education@bgoneworld.org . Ние ще Ви изпратим пакет от материали с идеи и теми за провеждане на Най-големия Урок. Всички материали са идентични с тези, които се използват в още 120 държави. Информацията, плакатите и стикерите са преведени на български език, можем да Ви изпратим и документален шот на английски език.

Всички събития ще бъдат отразени на страницата www.bgoneworld.org , където ще намерите информация за всеки, който се включи в кампанията – в случай, че не пожелаете анонимност. Непрекъснато ще публикуваме различни идеи за водене на кампанията.

Всички резултати - снимки, есета, послания и други интересни материали, ще бъдат изпратени до централата на организаторите. Най-интересните ще бъдат публикувани на официалната страница на международната кампания.

Остават само два месеца до счупването на рекорда за най-голям урок, станете част от това историческо събитие.

БЪДЕТЕ РАЗЛИЧНИ!

Различието е КУУЛ

Повече информация може да намерите тук: http://www.bgoneworld.org/show.php?sec=22&sub=22&idart=22&od=0